Zo ondernemend is Vlist!

Krimpenerwaard? Ook in de winter de moeite waard!

26 februari 2018

Winters genieten op het ‘eiland’ in het Groene Hart

 

Struinend door de weilanden een frisse neus halen of uitwaaien langs het water: ook in deIjsbaan haastrecht winter is het heerlijk wandelen in de Krimpenerwaard. Geniet u liever binnen van het koude seizoen? Bezoek dan een van de leuke musea, theaters of workshops. Ook de vele pittoreske dorpen en stadjes zoals Lekkerkerk en Schoonhoven lenen zich uitstekend voor een gezellig winters bezoek. Warm tussendoor op in één van de vele lekkere restaurants waar u proeft van ambachtelijke streekproducten zoals warme chocolademelk met Fonteynkoek of een heerlijke wildmaaltijd. Ook schaatsliefhebbers kunnen hun hart ophalen als het ijs dik genoeg is: naast de vele sloten telt de Krimpenerwaard maar liefst veertien natuurijsbanen. Van natuur tot cultuur en van gezellige dorpen tot gastronomisch genieten: de Krimpenerwaard is Nederland in het klein. Hier vind je de hoogtepunten van Holland op één ‘eiland’ in het Groene Hart.

 

Winters wandelen

Genieten van een winters zonnetje langs de Oude Hollandse Waterlinie, in de Heemtuin Krimpen of lekker struinen door de polder. Geen betere plek om de winter te beleven dan wandelend door de groene oase van de Krimpenerwaard, centraal gelegen midden in de Randstad. Dat vindt ook Edward Doorn die we met zijn zoons tegenkomen bij het Loetbos: ‘Ondanks de kou is het heerlijk om er even uit te gaan, de natuur in. Anders zitten de kinderen in het weekend alleen maar binnen met hun tablet of mobiel te spelen.’ Ontdek deze winter zelf een van de vele verrassende wandelroutes zoals de Plagroute, de Molenwiekroute of de Vlonderpadroute (het zogenaamde kraamvrouwenpad).

 

Binnen is het warm en gezellig

Is het weer echt te slecht om buiten te zijn?

Dan zijn er genoeg leuke binnenactiviteiten Winters schoonhoven die u vast een warm gevoel bezorgen. Laat u rondleiden door het Schoonhovens Zilvermuseum of kijk mee met de molenaar van de Haastrechtse Boezemmolen no 6. Geniet u meer van film, theater of een mooi concert? Het sfeervolle negentiende-eeuwse Theater Concordia in Haastrecht biedt een zeer gevarieerd cultureel programma. Irma van Eckelhart zoekt haar vertier deze winter ook vaak binnen: ‘ik vind het leuk om zelf actief bezig te zijn, maar ben niet meer zo goed ter been. Daarom zijn de vele workshops die je in de Krimpenerwaard kunt volgen voor mij een uitkomst. Met onze vriendinnenclub hebben we al een keer zelf kaas gemaakt en volgende week gaan we wol verven, ontzettend leuk!’

 

Op glad ijs

Zodra er ijs ligt, is de Krimpenerwaard met haar vele sloten en weteringen een prachtig gebied om te schaatsen door de polder en langs boerderijlinten. De regio is niet voor niets de thuisbasis van meerdere schaatskampioenen zoals Hein Otterspeer en Patrick Roest. Haastrecht eert zelfs met een heuse ‘schaatsrotonde’ haar ijshelden Hein Vergeer en Leo Visser. Zodra het ijs dik genoeg is, kunt u diverse toertochten rijden zoals de Lansingtocht (Stolwijk), de Poldertocht (Bergambacht) en de Tweeprovinciëntocht (Haastrecht/Vlist). Of zwier over een van de vele natuurijsbanen die de regio rijk is.

 

Dat smaakt naar meer

Heeft u trek gekregen van alle activiteiten? Laat u dan lekker verwennen en verwarmen in een van de vele eetgelegenheden. Van ongedwongen eetcafé tot gastronomisch genieten en van romantisch dineren tot Proef de Polder: de Krimpenerwaard smaakt naar meer. Erica Visser slaat net wat kaas in bij Kaasboerderij Schep: ‘We vonden het leuk om niet alleen in een restaurantje te genieten van al het lokale lekkers, maar ook wat mee naar huis te nemen voor de kinderen. Dat wordt natuurlijk kaas. Op de Krimpenerwaard Foodkaart konden we precies opzoeken wat de dichtstbijzijnde verkooppunten zijn, handig.’

 

Handig om te weten

Kunt u niet kiezen uit de vele activiteiten? Maak er dan een gezellig weekendje weg van en boek een overnachting in een van de vele B&B’s en hotels. Op www.uitindewaard.nl vindt u een uitgebreid overzicht van overnachtingsmogelijkheden, wandelroutes, eetgelegenheden, schaatsmogelijkheden en toeristische activiteiten. De Foodkaart vindt u op www.proefdekrimpenerwaard.nl.

 

De Krimpenerwaard is een ‘eiland’ in het Groene Hart, een groene oase in het midden van de Randstad, gelegen tussen de steden Rotterdam, Utrecht en Gouda. De rivieren de Lek, de Vlist en de Hollandse IJssel vormen de natuurlijke grens van de Krimpenerwaard. Metershoge rivierdijken en stenen kades beschermen de gemeente Krimpen aan den IJssel en de gemeente de Krimpenerwaard, met de kernen Berkenwoude, Bergambacht, Ammerstol, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak, Haastrecht, Vlist, Stolwijk en Schoonhoven Zilverstad.