Zo ondernemend is Vlist!

Herfstwandelingen door de Krimpenerwaard

23 oktober 2017

Stap voor stap genieten op het ‘eiland’ in het Groene Hart

 

Genieten van een najaarszonnetje langs de Oude Hollandse Waterlinie, even een frisse neus halen in de Heemtuin of lekker uitwaaien in de polder tijdens een herfststorm: wandelen is altijd prettig maar het is nog mooier wanneer de natuur zich in de prachtigste najaarskleuren tooit. Geen betere plek om van de herfst te genieten dan wandelend door de groene oase van de Krimpenerwaard, centraal gelegen midden in de Randstad. Of u nou geniet van de rust en ruimte in het oer-Hollandse veenweidelandschap of liever door sfeervolle dorpjes en stadjes zoals Stolwijk en Zilverstad Schoonhoven loopt: u vindt het in de Krimpenerwaard. Ontdek dit najaar zelf een van de vele verrassende wandelroutes zoals de Plagroute, de Molenwiekroute of het Waterwandelarrangement ‘1672’. Kunt u niet kiezen? Blijf dan lekker slapen zodat u morgen weer uitgerust op pad gaat. Van gastvrije B&B tot luxe hotel; de Krimpenerwaard heeft het allemaal!

 

Herfst in haastrecht 2   foto emmy van vliet

 

 

 

Avontuurlijk stappen

Struinen door weilanden en over smalle kades: de Plagroute is gemaakt voor avontuurlijke wandelaars. Bovendien valt er onderweg van alles te ontdekken, zoals het typische geroep van de fluiteend. Op plekken waar de weilanden zijn afgeplagd, zijn ruige rietranden en hooilanden ontstaan. Hoe dat er uitziet? Trek stevige schoenen aan en ga op pad! “Leuk, die themaroutes,” vertelt Irma de Graaf. We proberen elke maand met de kinderen een andere lange wandeling te maken, anders zitten ze alleen maar op hun schermpjes te koekeloeren. Dit keer kozen we voor de Molenwiek Route, met onderweg een bezoek aan een kaasboerderij en de Boezemmolen in Haastrecht. Je moet het natuurlijk wel een beetje leuk maken voor die kinderen, wil je ze meekrijgen.”

 

Daar heb je een punt

Stelt u liever zelf uw eigen wandeling samen? Met de kaart ‘Wandelroutenetwerk Krimpenerwaard’ plant u zelf uw wandeltochten aan de hand van knooppunten. Deze voeren u langs mooie dorpen, het zilverstadje Schoonhoven en gevarieerde natuur­ en recreatiegebieden. “We hebben onze auto neergezet op het Toeristisch Overstappunt bij het Loetbos en stippelen net onze route verder uit op de kaart” vertelt Ivo de Haan. “Erg leuk dat de routes zoveel mogelijk over half verharde of onverharde paden lopen, dan hebben we nog wat aan onze stevige stappers. Verdwalen kan bijna niet, want langs de route staan informatiepanelen en markeringen die de weg wijzen van knooppunt naar knooppunt.” “En ik vind het prettig dat op de kaart ook horecagelegenheden en bezienswaardigheden staan aangegeven zodat ik ook nog wat rust krijg tussendoor,” valt Janet haar man lachend bij.

 

Natte voeten

Plant u dit najaar een familie- of vriendenuitje? Dan is het heerlijk om samen een frisse neus te halen. Boek een wandelgids en ontdek natuur, landschap en historie in de Krimpenerwaard: leuk, leerzaam & gezellig! U vertrekt vanuit historisch Haastrecht of sfeervol Stolwijk. “Wij boekten voor onze familiereünie het Waterwandelarrangement langs het riviertje De Vlist” vertelt Jan van Meeteren enthousiast. “Een paar oudere familieleden waren bang voor natte voeten, maar het ging om een wandeling langs de Oude Hollandse Waterlinie. Watergids Marina vertelde boeiend over hoe ze vroeger het land onder water zetten om vijanden tegen te houden. Erg lekker was ook de verrassingsmaaltijd vooraf zodat we met een goedgevulde maag aan de wandeling begonnen.”

 

Handig om te weten

Op www.uitindewaard.nl/wandelen staan de beschreven routes en nog veel meer wandelroutes, ingedeeld naar knooppuntroutes, themaroutes en natuurroutes. Veel routebeschrijvingen zijn te printen als praktische folders boordevol interessante informatie voor onderweg. Op de site vindt u nog veel meer tips voor overnachtingsmogelijkheden, eetgelegenheden en toeristische activiteiten. Ook op www.struinenenvorsen.nl en www.zuidhollandslandschap.nl vindt u diverse wandelroutes. Kom langs en ga zelf deze herfst de paden op en de lanen van de Krimpenerwaard in!

 

De Krimpenerwaard is een ‘eiland’ in het Groene Hart, een groene oase in het midden van de Randstad, gelegen tussen de steden Rotterdam, Utrecht en Gouda. De rivieren de Lek, de Vlist en de Hollandse IJssel vormen de natuurlijke grens van de Krimpenerwaard. Metershoge rivierdijken en stenen kades beschermen de gemeente Krimpen aan den IJssel en de gemeente de Krimpenerwaard, met de kernen Berkenwoude, Bergambacht, Ammerstol, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak, Haastrecht, Vlist, Stolwijk en Schoonhoven Zilverstad. 

 

Foto veerstraat schoonhoven   foto anne hamers lr