Zo ondernemend is Vlist!

Concordia gastheer voor WK Stratego

1 augustus 2012

Aan de vooravond van het nieuwe cultureel seizoen wordt in Cultureel Centrum Concordia in Haastrecht een ware veldslag geleverd tussen luitenants, kapiteins, kolonels en maarschalken. Van 24 tot en met 26 augustus wordt het centrum overspoeld met Nederlandse maar ook buitenlandse gasten die strijden om de eer tijdens het WK Stratego.

 

Rob van Zuijlen van Concordia is maar wat blij een dergelijk groots evenement te hebben binnen-gesleept. "We zijn er trots op dat de Strategobond voor onze zaal heeft gekozen. Naast de ruim tachtig deelnemers verwachten we zo’n driehonderd bezoekers die met de spelers meereizen. Vrijwel alle hotels in de omgeving zitten tjokvol geboekt. Een dergelijk evenement is goed voor ons dorp en de regio."

 

Op vrijdag en zaterdag worden de individuele wedstrijden gespeeld. De grote zaal van Concordia wordt dan ingericht met veertig speeltafels. Via een electronisch scorebord worden alle standen nauwkeurig bijgehouden. Niet alleen spelers uit Nederland, maar ook uit Frankrijk, België, Engeland en Italië zullen hun opwachting maken. De vier beste spelers van ieder land strijden op zondag tegen elkaar in een heuse landenwedstrijd.

 

Het is overigens niet de eerste keer dat het WK Stratego in Nederland wordt gehouden. Twee jaar geleden was Maastricht gastheer van het evenement. Het van oudsher gezinsspel Stratego, dat erop is gericht om de vlag van de tegenstander te veroveren, is nog altijd populair, ook buiten de huiskamer.

 

"Binnen onze bond kunnen we tijdens toernooien rekenen op een harde kern van zo’n zeventig enthousiaste spelers, die vrijwel aan alle toernooien deelnemen. Daarnaast zijn er nog zo’n driehonderd spelers die af en toe deelnemen," vertelt Lenno Veerman, voorzitter van de Nederlandse Strategobond. "We zijn dan ook blij het WK weer in Nederland te kunnen organiseren, waarmee we meer mensen hopen te enthousiasmeren voor het spel."

 

Natuurlijk is publiek van harte welkom tijdens de toernooidagen om de veldslagen te komen bekijken, maar er is meer. Speciaal voor de jeugd wordt op zaterdag een juniorentoernooi georganiseerd in de naastgelegen zaal. "In tegenstelling tot de wedstrijdspelers die tien ronden spelen, speelt de jeugd zeven ronden," legt Lenno uit. "Kinderen kunnen zich ter plekke opgeven en aanschuiven bij één van de tafels voor een partijtje Stratego." Het Cultureel Centrum Concordia is te vinden aan het Concordiaplein 1 in Haastrecht.